eetcafe restaurant ijssalon De Boeter Zoutkamp
Home - Menukaart - In de regio - Contact - Openingstijden
  In de regio | Wat heb je in de buurt | Geschiedenins Zoutkamp

Geschiedenis Zoutkamp

Uit: www.visserijmuseum.com

De geschiedenins van het Lauwersmeergebied
(0-1100) Bij stormachtig weer sloeg de zee hele stukken veengrond weg. Hierdoor veranderde het uitmondings-gebied van de Lauwers uiteindelijk in een zee. De bewoners van het gebied gingen zich tegen deze zee beschermen door hun terpen met elkaar te verbinden door dijken.

Rond de Lauwerszee woonden in de 13e en 14e eeuw veel "likedelers" of "victualiebroeders"; namen die allebei iets van "zeeschuimer" of gewoon "piraat" betekenden. Deze rovers kaapten veel schepen die van en naar de Hanzesteden Dokkum en Groningen voeren. De grote Hanzesteden Hamburg en Bremen besloten om aan deze piraterij een einde te maken. Dokkum werd ingenomen en de burcht bij het huidige Ezumazijl werd verwoest. De omwonenden van de Lauwerszee moesten in 1422 plechtig beloven dat zij de "victualiebroeders" niet langer zouden steunen. De piraterij verdween hiermee uiteindelijk en het Lauwerszeegebied werd weer veilig voor de Hanzeschepen.

oude kaart Lauwerszee

Tussen 1500 en 1700 liet de zee zich meerdere malen van zijn gevaarlijkste kant zien. Het Lauwerszeegebied overstroomde achtereenvolgens in 1509, 1542, 1650 en 1665. De overstroming van 1570 was waarschijnlijk wel de ergste. Deze Allerheiligenvloed wordt gezien als de meest rampzalige overstroming in de Nederlandse geschiedenis.

Alsof dit alles nog niet genoeg is werd het land rond de Lauwerszee in de 17e eeuw achtereenvolgens geteisterd door een muizenplaag en een rupsenplaag. De paalworm tenslotte sloeg toe in 1731, waardoor de dijken, die met houten palen versterkt waren, veel schade opliepen.

Oude foto ZoutkampVanaf 1700 tot 1900 lijkt de rampspoed voor het gebied rond de Lauwerszee nog niet te zijn opgehouden. Plunderingen kwamen in deze periode niet meer voor, maar de zee sloeg wel weer hard toe. De kerstvloed van 1717 bleek voor Noord-Nederland rampzalig. Veel sluizen waren na de vloed compleet weggeslagen, net als hele stukken dijk. Na nog een overstroming in 1726 werden de dijken verstevigd en opgehoogd, maar door geldgebrek en slechte organisatie gebeurde dit niet overal evengoed. Men ging steeds meer gebieden langs de kust inpolderen, ook in het gebied van de Lauwerszee, die daardoor steeds kleiner werd.
In het Lauwerszeegebied werden steeds meer dijken aangelegd, maar zo nu en dan nam de zee weer wat land terug na een flinke overstroming. Deze strijd, tussen de zee en de mens, zou in het Lauwerszeegebied blijven duren tot de afsluiting in 1969.

DE AFSLUITING VAN DE LAUWERSZEE in 1969 verandert het karakter en de betekenis van het kleine dorp enorm. De hele Zoutkamper vissersvloot rouwt. De vlaggen hangen halfstok als Koningin Juliana het dorp bezoekt. Veel activiteiten zoals de directe visserij vanuit de havens, de dagelijkse veilingen aan de afslag, de Rijksbetonningsdienst en de veerdiensten naar Schiermonnikoog worden naar Lauwersoog verplaatst. Uit:www.geschiedenis.vpro.nl

Zoutkamp en de sluiting van de Lauwerszee in 1969
Op 23 mei 1969 werd de Lauwerszee afgesloten. Een groot deel van de bevolking was voor, omdat het de watersnoodramp van 1953 nog een verse herinnering was. Bovendien werd er land gewonnen, dat gebruikt ging worden als oefenterrein van defensie, boerenland en natuurpark. De vissers van Zoutkamp zagen de afsluiting van de Lauwerszee met lede ogen aan, aangezien het hun levensstijl totaal veranderde. Reportage van Gerard Leenders, die met twee oud-vissers uit Zoutkamp sprak. 

 

 
binnenhaven zoutkamp